Vlada Republike Srpske
English Latinica Ћирилица
NAPREDNA PRETRAGA | PRIJAVA
Štampa
Pošalji stranicu
Mapa sajta
Ministar Petričević posjetio fabriku namještaja „Prima ISG" i kompaniju „Tikt manufaktura" Gradiška

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević posjetio je u Gradišci fabriku namještaja „Prima ISG" i kompaniju „Tikt manufaktura" koja se bavi CNC proizvodnjom dijelova za poznate evropske kupce, poput proizvođača mašina za različite industrijske grane, ali i dijelove za sportske automobile.

Fabrika nameštaja „Prima ISG"  u 2019. godini ostvarila je rekordne rezulate u svojoj istoriji te da je ostvaren promet od preko 16 miliona evra, što predstavlja 15% namještaja koji je izvezen iz BiH. Međutim na njihovo poslovanje negativno uticala pojava virusa korona zbog koje je došlo do pada prometa preko 80%, ali sa otvaranjem salona u Hrvatskoj taj promet ponovo vraća u normalnu. Sva proizvodnja ovog preduzeća u BiH odvija se u Gradišci i Kalesiji, dok se još šest proizvodnih pogona nalazi u Hrvatskoj. Čitava grupacija ima preko 2000 zaposlenih, dok je u samoj  Gradišci zaposleno 375 radnika. Istaknuto je da u periodu pojave korona virusa nije bilo otpuštanja radnika. Zbog zatvaranja salona u Hrvatskoj, okrenuli su se internet prodaji i zahvaljujući tome povećali prodaju te ostvarili određene prihode. Fabrici namještaja „Prima ISG" isplaćene su plate te pripadajući porezi i doprinosi za april a Vlada Republike Srpske će nastaviti sa aktivnostima i mjerama, a glavni cilj će biti očuvanje radnih mjesta i pomoć privredi.
 
Firma „Tikt manufaktura"  u ovom periodu od pojave virusa korona poslovala je otežano i da su nastojali nastaviti sa radom te da je tržište bilo stabilno i da nisu otpuštali radnike. Firma zapošljava 74 radnika i nije aplicirala za pomoć Vlade Republike Srpske.
 
Ove posjete su  nastavak posjetama privrednim subjektima odnosno prerađivačkoj industriji te da je cilj posjete upoznavanje sa poteškoćama ovih preduzeća i pronalazak rješenja od strane ministarstva.