Влада Републике Српске
English Latinica Ћирилица
НАПРЕДНА ПРЕТРАГА | ПРИЈАВА
Штампа
Пошаљи страницу
Мапа сајта
Министар Петричевић посјетио фабрику намјештаја „Прима ИСГ" и компанију „Тикт мануфактура" Градишка

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић посјетио је у Градишци фабрику намјештаја „Прима ИСГ" и компанију „Тикт мануфактура" која се бави ЦНЦ производњом дијелова за познате европске купце, попут произвођача машина за различите индустријске гране, али и дијелове за спортске аутомобиле.

Фабрика намештаја „Прима ИСГ"  у 2019. години остварила је рекордне резулате у својој историји те да је остварен промет од преко 16 милиона евра, што представља 15% намјештаја који је извезен из БиХ. Међутим на њихово пословање негативно утицала појава вируса корона због које је дошло до пада промета преко 80%, али са отварањем салона у Хрватској тај промет поново враћа у нормалну. Сва производња овог предузећа у БиХ одвија се у Градишци и Калесији, док се још шест производних погона налази у Хрватској. Читава групација има преко 2000 запослених, док је у самој  Градишци запослено 375 радника. Истакнуто је да у периоду појаве корона вируса није било отпуштања радника. Због затварања салона у Хрватској, окренули су се интернет продаји и захваљујући томе повећали продају те остварили одређене приходе. Фабрици намјештаја „Прима ИСГ" исплаћене су плате те припадајући порези и доприноси за април а Влада Републике Српске ће наставити са активностима и мјерама, а главни циљ ће бити очување радних мјеста и помоћ привреди.
 
Фирма „Тикт мануфактура"  у овом периоду од појаве вируса корона пословала је отежано и да су настојали наставити са радом те да је тржиште било стабилно и да нису отпуштали раднике. Фирма запошљава 74 радника и није аплицирала за помоћ Владе Републике Српске.
 
Ове посјете су  наставак посјетама привредним субјектима односно прерађивачкој индустрији те да је циљ посјете упознавање са потешкоћама ових предузећа и проналазак рјешења од стране министарства.